tisdag, augusti 08, 2006

Vem bryr sig?

Precis så heter programmet jag lyssnar på när jag sitter på tåget på väg hem till Stockholm. Kanalen är P1. Ett gäng kids från Rosengård har bjudit in alla riksdagspartier till en utfrågning om hur man ska lösa ungdomsarbetslösheten. Alla partierna lovade naturligtvis att med just deras parti vid makten skulle problemet lösas. Efteråt diskuterade kidsen vad politikerna sagt. Deras slutsats var att det inte spelar någon roll vad politikerna lovar för de jobb som kommer att skapas kommer ändå att vara "smutsjobb" som ingen vill ha, som "typ att hjälpa någon gamling". Ungdomarna ville jobba som läkare och arkitekter minsann, några "smutsjobb" ville de inte ha.

1. Att "hjälpa någon gamling" är inget "smutsjobb". Dock behövs det inom den offentliga sektorn både fler anställda och högre löner.
2. Vill man bli läkare och arkitekt får man vackert se till att försöka utbilda sig till det, och jag lovar, det är inte många läkare och arkitekter som går arbetslösa idag.
3. Den viktigaste lösningen är dock att vi måste dela på jobben, 6 timmars arbetsdag, friår och möjlighet att pröva på en ny karriär någon gång i livet.

Och så kanske det var det där med attityden till arbete, den kanske vi också måste ändra lite på. För att inte prata om respekten för de där "gamlingarna" som måste ha lite hjälp.

Inga kommentarer: