onsdag, oktober 04, 2006

Äntligen utmanad!

Sitter hemma med en magkatarr som inte är av denna värld (stackars mig) och har äntligen blivit bloggutmanad. Tack Anna. Kluriga frågor som kräver tankeverksamhet var det minsann också...

1) Politisk ideologi du förespråkar?
Den däringa gröna ideologin är den som ligger mig varmt om hjärtat (surprise!). Modernt hopkok av ansvar för kommande generationer, solidaritet till de som är utsatta och frihet för individen. Värsta grejen.

2) Politisk ideologi du föraktar mest?
Tja. Det mesta som hittades på innan 1900-talet känns väl rätt förlegat, men värst är förstås nationalsocialism och annat som gör skillnad på folk och folk.

3) Materialist eller idealist?
Oj. Hmm. Måste man välja? :-) Jag tycker om fina saker, och det händer att jag öppnar plånboken utan att tänka efter när jag känner mig lite hängig. Men det är såklart viktigt att försöka leva som man lär.

4) Plikt- eller konsekvensetik i politiken?
Måste jag välja är det väl konsekvensetik som gäller. Det viktiga är egentligen de resultat man strävar efter. Men jag kan ändå inte påstå att ändamålen helgar medlen alltid. kanske inte ens så ofta. Men det är viktigare att saker får "rätt" konsekvenser än att man till varje pris gör saker på ett "korrekt sätt". (Anna svarade så bra så jag stal rakt av :-))

5) Politiskt uppvaknande?
När jag var 7 år gammal skulle jag rädda världen (eller bli polissångerska, vad en sådan nu gör). Engagemanget har alltid funnits där, elevråd och jämställdhets- och miljögrupper. Jag har alltid haft en vilja att vara med att påverka. Men partipolitik blev det inte förrän för 5-6 år sedan.

6) Politisk detour?
I skolvalet i sexan röstade jag på Ny Demokrati för att min pappas arbetskamrat var kusin till Ian Wachtmeister. Inte världens bästa val till världens sämsta anledning.

7) Enskild person som påverkat dig politiskt?
Nej. De är rätt många. Ingen nämnd, ingen glömd.

8) Bok som påverkat dig mest politiskt?
Oj, det var svårt. 1984 och Animal Farm kanske. Om vi pratar skönlitteratur.

9) Största bristen i den politiska ideologi du förespråkar?
Tja. Det som är svårast med grön ideologi, men som knappast kan ses som den största bristen i den gröna ideologin, utan snarare i det politiska systemet är att man inte kan placera den gröna ideologin i höger/vänster-skalan. Eftersom människor i allmänhet är så väldigt vana vid att alltid diskutera politik ur ett höger/vänster-perspektiv är det svårt att få människor att få en helhetskänsla kring den görna ideologin.

10) Viktigaste enskilda politiska frågan?
Rädda planeten antar jag. Det är inte så stor mening med att göra några andra förändringar om vi driver moder jord mod hennes död.

3 kommentarer:

Johan Hellström sa...

dessutom torde du ha röstat på NyD 94 alltså, när typ ingen gjorde det? :)

det var en skandal måjagsäga.

Anneli sa...

jag ber så hemskt mycket om ursäkt, men anser mina synder vara sonade.
:-)
men ja, skandal var det.

Anna sa...

skandal järnet.
men du är utmanad igen.